Kvalitní vzdělání bez angličtiny? Zapomeňte! 

Před nedávnem jsem psala, jak je důležité jazykové vzdělání a proč by v něm rodiče své děti měli podporovat. Nyní se pojďme podívat na jeden z mnoha důvodů, řekněme, na jeden z nejzásadnějších, a tím je kvalitní vzdělání, ať už se bavíme o středoškolském nebo rovnou vysokoškolském. Doba již značně pokročila a dnes se již školy běžně účastní mezinárodních výměnných programů, např. ERASMUS, nabízí studijní programy v angličtině nebo je nutné v angličtině studovat doporučenou literaturu, a v tomto případě si děti bez dostatečných jazykových znalostí na pokročilé úrovni ani neškrtnou! 

Jako vysokoškolský pedagog se prakticky denně setkávám s tím, jak moc doba pokročila a jak moderní je nynější svět univerzit a vysokých škol všeobecně. Od mé promoce uplynulo již nyní 15 let a sama dobře vidím, jak moc se akademická půda změnila. Vydala se velmi moderním směrem, nabízí studijní obory v angličtině a každoročně hostí mnoho studentů v rámci výměnného programu ERAMUS. Zahraniční studenti mají výuku realizovanou v angličtině, a pokud byste chtěli i vy, aby se děti do takovéhoto programu také zapojily, pak je nutností znalost angličtiny na pokročilé úrovni, neboť bez ní nemají sebemenší šanci se do zahraniční dostat nebo vysokou školu vystudovat, byť i tady, v Čechách! 

Stačí, abych vešla do budovy naší univerzity a hned na mě dýchne mezinárodní atmosféra, protože z každého kouta je většinou  slyšet angličtina nebo rodná řeč studentů dle země, odkud pocházejí. Abych byla upřímná, tak češtinu skoro neslýchám. Prakticky denně je nutné komunikovat v angličtině, ať už v běžné komunikaci nebo řešit studijní záležitosti. Možná si řekněte, že vás nebo vašich dětí se to netýká, ale věřte, že studiu jazyků se na žádné vysoké škole dnes již nevyhnete ( možná na nějakých pofiderních ano ), to je jedna věc a druhá věc, škola často vypisuje výběrová řízení na semestrální nebo roční studium na partnerských univerzitách v zahraničí, a vy tak díky jazykové vybavenosti budete mít jedinečnou příležitost získat cenné znalosti a zkušenosti, které se vám jednou do životopisu budou velice hodit a pomohou získat odpovídající pracovní pozici a plat. Nebo, nemyslíte, že vám bude líto, že někteří spolužáci budou moci díky dobré angličtině odcestovat, zatímco vy nebo vaše děti budou muset díky jejich ne zrovna dobrým znalostem angličtiny zůstat doma? Moc příjemné to není, že? Nehledě na to, že pokud uslyšíte ze všech koutů školy angličtinu, které nebudete rozumět, začnete si brzy připadat jako cizinec, což bude mít negativní vliv na studium a ve finále to povede i k ukončení samotného studia. Následky? Frustrace a pocit selhání a méněcennosti. 

A jak se dále v univerzitním prostředí využije angličtina? Úplně jednoduše - mnoho studijních materiálů a doporučené literatury pro studenty je ze zahraničí a přímo psaných v angličtině, ať už jde o tištěné publikace nebo webové stránky. Možná si řeknete, že existují překladače, ale ty rozhodně nejsou přesné a nebude to dlouho trvat, a neustálé vyhledávání slov a luštění toho, co tím chtěl vlastně onen překladač říct, vás velmi brzy otráví. Takže bez znalosti jazyků se při studiu neobejdete buď vy nebo vaše děti. Nejde jenom o samotnou jazykovou výuku, ale i o samostudium a přípravu na zkoušky a zápočty. 

Studium jazyků neodkládejte ani nepodceňujte, jednou se vám bude hodit

Všichni to jistě velmi dobře známe, že když jsme byli děti, do učení jsme se zrovna moc nehrnuli a ani se do něj nehrnou nyní naše děti. Rozhodně vám však nedoporučuji, abyste dětem jazykové vzdělávání odpírali nebo přistupovali na jejich rozhodnutí, že se jazyky učit nechtějí a tak je buď nenechali učit vůbec nebo je z kurzů kvůli jejich přání odhlašovali. Uvědomte si, že jazyky nejsou přírodopis nebo hudební výchova, bez kterých se jednou v životě obejdou. Bez kvalitní znalosti jazyků, především pak angličtiny, příliš moc šancí na úspěch mít v životě nebudou a věřte, že jim to jednou bude opravdu velmi chybět! Studium v pozdějším věku je pochopitelně možné, avšak je mnohem horší, protože člověk má hlavu zatíženou mnoha záležitostmi a starostmi a studuje se mu o poznání hůře, a pak snadno člověk promarní svou životní šanci - to, co v mládí podcenil, se v dospělosti jen tak lehce dohnat nedá! 

Nespoléhejte pouze na školu, tam se jazyky pořádně nenaučíte! 

Patrně se mě budete ptát, kde se tedy máte naučit kvalitně cizí jazyky? Ve škole tomu tak rozhodně není, tam jde každý rok kvalita výuky níž a níž. Jazyky totiž často učí učitelé, kteří na jejich výuku nemají aprobaci nebo je sice umí, ale nedokáží je kvalitním a srozumitelným způsobem vysvětlit. Především u angličtiny je to obzvláště nutné, protože toto je jazyk, u kterého je nezbytné některé gramatické jevy odvodit logikou a správně je pochopit, není to jenom o učení se pravidel, jak se co používá, o slovíčkách apod. Proto je kvalita jazykové výuky velmi důležitá, a především pak to, jak je vám jednotlivá látka vysvětlována. Proto si rozhodně najděte vhodnou jazykovou školu a kurz odpovídající vaší aktuální znalostní úrovni, abyste na sobě mohli důkladně pracovat a posouvat se neustále dopředu. Myslete na to, že současný svět je již někde jinde a jazykové znalosti jsou považovány za samozřejmost, nikoli za výhodu jako tomu bylo dříve. 

Vždycky říkám, že cizí jazyky nenabízejí jenom nová slova, ale především nový svět, a ten se vám s jazykovými znalostmi otvírá. Je jenom na vás, zda pozvání přijmete nebo ne. Já jsem si díky jazykům dokázala splnit svůj sen, a tím bylo založit si vlastní jazykovou školu a pak stát se vysokoškolským pedagogem, kdy nejenom vyučuji cizí jazyky, ale také v angličtině přednáším. A co vy, jaké jsou vaše sny? Uděláte něco proto, abyste si je splnili nebo zůstanou jenom touhou? S námi nemusí být jenom touhou, my vám cestu k nim rádi ukážeme. 

Přeji vám i vašim dětem mnoho úspěchů v životě i studiu, a pokud byste se rozhodli vydat cestou za cizími jazyky, rádi budeme vašimi průvodci a pomůžeme vám ke splnění vašich snů. 

Ing. Zita Lukešová Hlaváčková 
ředitelka a hlavní lektorka jazykové školy ELITE
univerzitní pedagog

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Cestujte s jazyky mnohem levněji !!!