Studium jazyka jako novoroční předsevzetí? Nevzdávejte se při prvním neúspěchu a vytrvejte!

Dali jste si jako novoroční předsevzetí, že se pustíte do studia cizího jazyka nebo se v něm zdokonalíte? Správná volba! Nyní se pojďme podívat na to, jak studovat, abyste bylo vaše studium úspěšně a neskončili jste dříve než začnete. 

Na úvod si řekněme, že studium cizího jazyka je běh na dlouhou trať a rozhodně se jej nenaučíte během několika měsíců, jak občas slibují některé reklamy, knihy apod. Studium musíte věnovat dostatek času, především pak domácí přípravě na nadcházející hodiny, čímž si probranou látku opakujete. Bez opakování nikdy není možné dosáhnout ve studiu požadovaného efektu a výsledek se buď nedostaví vůbec nebo za hodně, ale opravdu hodně dlouhou dobu, a to jistě nechcete, že? Pojďme se tedy podívat na to, jak studovat, abyste dosáhli úspěchu v poměrně krátké době. 

Nevzdávejte se při prvním neúspěchu a vytrvejte!

Připravte se na to, že při studiu budete dělat chyby. Chyby jsou přirozeným procesem učení, jsou jeho neodlučitelnou součástí a nikdo z nás se jim nevyhne. Důležité je, abyste proces dělání chyb přijali jako součást svého učení a nenechali se jimi odradit. Pokud jste perfekcionisté, bude pro vás přijímání chyb mnohem složitější než pro někoho, kdo puntičkář není. Jak již bylo řečeno, důležité je chyby přijmout, vzít je jako součást studijního procesu, protože díky nim se posouváte neustále dopředu a víte, kde jste chybu udělali. Proč jste jí udělali vám vysvětlí váš učitel. Díky tomu, že učitel s vámi vše zopakuje a opětovně vysvětlí, se výrazně zefektivňuje studijní proces, protože si díky chybě danou látku opakujete. Ve finále to má za důsledek mnohem vyšší efekt a rychlejší studijní proces. Nemluvě o tom, že nyní již víte, kde a proč jste chybu udělali, a tak si příště dáte větší pozor. 

Pokud student selže nebo studium vzdá, je to z 95% z důvodu, že nepřijme chyby jako přirozenou součást studijního procesu, ale nechá se jimi odradit. V tuto chvíli nezmůže učitel nic, je to pouze o povaze daného studenta - někdo se odradit nechá ( především jsou to puntičkáři a perfekcionisté ), jiného člověka chyby motivují a posouvá se díky nim neustále dopředu. Jinými slovy řečeno, chyby jsou pro něj výzvou. A tak by tomu mělo být i ve vašem případě. 

Než se rozhodnete pustit se do studia, položte si následující otázku a zcela upřímně na ni odpovězte: JSEM PŘIPRAVEN/A PŘIJMOUT CHYBY JAKO SOUČÁST SVÉHO STUDIA, BUDU JE BRÁT JAKO MOTIVACI A NENECHÁM SE JIMI ODRADIT? Pokud jste odpověděli v prvních dvou případech ANO a odpověď na poslední otázku je NE, pak jste připraveni se pustit do studia. Jestliže se však nějaká odpověď nebo odpovědi liší, pak připraveni nejste. Co pro to udělat, abyste byli připraveni? 

Základem je věřit si

Možná se vám to na první pohled nezdá, ale víra v sebe sama a své schopnosti je základním stavebním kamenem vedoucím k úspěchu. To platí všude a za všech okolností, nejenom při studiu cizích jazyků. Proč si myslíte, že jsou někteří lidé šťastní, spokojení, úspěšní, bohatí atd.? Opravdu to není proto, že se narodili pod šťastnou hvězdou, toto je pouze výmluva a hledání jakési omluvy pro svůj vlastní neúspěch. Vše tkví v jejich víře v sebe sama a své schopnosti. Takoví lidé si věří, že něco dokáží a mají na to, zkrátka jsou připraveni se postavit všem překážkám a berou je jako motivaci proto, aby byli ještě úspěšnější. Pokud vy sami změníte své vnitřní nastavení a začnete si věřit, že se opravdu dokážete jazyk naučit, pak věřte tomu, že se jej opravdu naučit dokážete. V opačném případě odsoudíte sami sebe k neúspěchu, a to pouze svým vlastním vnitřním nastavením, nebo si opravdu myslíte, že když jste už dopředu nastavení na neúspěch, že se dostaví úspěch? Takto to opravdu nefunguje. Nutné je začít pracovat sami na sobě a až dokážete přijmout chyby jako výzvy a přijmete fakt, že vše kolem vás není dokonalé, pak budete nejenom mnohem spokojenější, šťastnější, ale především se dostaví onen očekávaný úspěch. Sami pak uvidíte, že i svět kolem vás se začne měnit a bude mnohem lepší a barevnější. 

Přeji vám mnoho úspěchů při studiu a těším se u dalšího článku 

Ing. Zita Lukešová Hlaváčková 
ředitelka jazykové školy ELITE 

www.jazykovka-elite.cz
info@jazykovka-elite.cz



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Cestujte s jazyky mnohem levněji !!!